perjantai 18. syyskuuta 2015

portaat

Oli alusta asti selvää, jo silloin ku päätettiin rakentaa koti kahteen kerrokseen, että portaat tulevat olemaan täysin valkoiset. Jossain vaiheessa ne olivat mielessäni avoportaat, mutta lopulta päädyimme ottamaan umpiportaat. Niissä on jotenkin enemmän vanhan talon tunnelmaa ja saahan niiden alle joskus rakennettua pienen varaston jos haluaa. Portaat otettiin talopaketin mukana ja ne tulivat Westwoodilta Uudesta Kaarlepyystä.

Portaiden askelmissa on liukuesteurat. Toisin kuin luulin, niihin ei kerry likaa tai pölyä, ei ainakaan niin että sen helposti huomaisi. Portaat ovat maalattua puuta, lukuun ottamatta askelmien taustalevyjä, jotka ovat mdf-levyä. Jätimme seinälle tulevan käsijohteen pois toimituksesta. Seinällä on Tikkurilan maalattu lasikuitutapetti, jonka voi pyyhkiä kostealla rätillä, kun niitä pieniä sormenjälkiä tulee. Kun saimme talon valmiiksi ja pääsimme muuttamaan oli perheessämme  tuolloin alle 24kk ikäinen lapsi, joten lain mukaan meillä oli oltava ainakin portaan yläpäässä lapsiportti. Poistimme sen keväällä (pojan tullessa 2v ikään) koska siitä alkoi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Portaiden alapäähän emme porttia koskaan laittaneet.

Porras tulee pääoven vierusikkunan eteen. Ikkunat ovat kiinteät, eli niitä ei saa auki. Portaiden kokoamisen ja asennuksen hoidimme itse. Miehellä oli nostamisessa apuna kolme kaveria.

Ollaan oltu kaikin puolin tyytyväsiä portaisiin. Muutamia kolhuja on tullut, ja nekin ainoastaan lasten touhujen seuraksena, kun vaan muutaman kerran on punainen puinen paloauto tippunut portaat alas.

Portaat ovat lattialaatan päällä, eikä niitä ruuvata tai liimata lattiaan. Kiinnitys on ylemmästä, eli pidemmästä reisilankusta seinään muistaakseni kolmesta kohdasta. Ja myös alempi reisilankku on ruuvattu kiinni seinään. Lisäksi porras kiinnitettiin yläpäästä välipohjaan.
vähän aihetta sivuten, mutta kotelossa on yläkerrasta tulevat viemäriputket.


portaikossa valaistuksena katossa neljä led-spottia2 kommenttia: